Kawasaki 3P pokorili Dom sportova

Bio je to datum 29. veljače 2004., snježni dan kada je američki bend The Offspring trebao nastupiti u Domu sportova.

Nekolicina nas od glavnoga Trga uputila se prema spomenutoj lokaciji željni dobre glazbe, kada nas je tamo kao gromom u glavu pogodila informacija – “Koncert je otkazan!”.

Razmišljajući tako gdje bismo mogli utopiti tugu, netko je spomenuo: “U Močvari vam je besplatna svirka Kawasaki 3P-a i Hladnog piva”.

Put pod noge, mi 15-godišnji klinci – punkeri i metalci, zaputili smo se prvi put u životu prema klubu Močvara po svoju dozu punka te se prvi put uživo susreli s oba benda. Možda nije bio The Offspring, ali bila je to nedjelja i najspontanije organizirana svirka koju nitko od nas neće zaboraviti dok je živ.

I eto, 13 godina nakon, iz mračne Močvare nakon bezbroj održanih svirki, kvartovski dečki iz Kawasaki 3P-a su pokorili i malu dvoranu Doma sportova, s prvim samostalnim koncertom karijere na ovoj lokaciji.

Prošloga vikenda su proslavili izlazak iz adolescencije i ulazak u formativne godine tako što su na Cvjetnom trgu organizirali koncert iznenađenja, a sada odradili špektakolo u pravom smislu riječi. Iako su pravi profesionalci kada su u pitanju nastupi, dečki su i nakon 25 godina postojanja uspjeli zadržati onu bezbrižnu, djetinju i nezrelu crtu kada je riječ o zezanciji na stageu.

Točno u 21:30, nakon što je zakamuflirani Mario Kovač najavio bend, prve gošće večeri su elegantno ušetale na veliku pozornicu i krenule sa skandiranjem “Malo vas je, malo vas je pičkice“. Radi se o Divine Vixens, djevojkama iz Zagreba koje su jučerašnju večer dodatno zapaprile svima onima koji se interesiraju za razne interesantne umjetničke forme, kao što je to slučaj s kabaretskom i burlesque scenom.

Nedugo nakon cijela banda predvođena Tomfom okupirala je stage te zajedničkim snagama završila pjesmu. Doslovno je nekoliko minuta bilo potrebno da se skupine u prvim redovima partera oforme i pokrenu pogo koji je nešto jačim ili slabijim intezitetom potrajao sve do kraja večeri.

Prvi dio set-liste obilježio je naizmjenični miks starih i novih stvari kao što su “Veliki dispečer”, “Klint Istvud”, policijsko ruganje na “Mupov-ska”, “Dugodugodugo” i takozvani sentiš i iskazivanje ljubavi Anđelku s istoimenom pjesmom koja je zapravo njihova verzija “I Just Called To Say I Love You” Steviea Wondera.

Već su za vrijeme potonje krenule urnebesne video projekcije koje su prikazivale djevojke iz Divine Vixens u zavodljivom plesanju ili pak Maria Kovača koji pegla, a tijekom večeri i boksa, nosi ogromne mašne, ili lovi ‘zeca’ na istoimenoj.

Na “Kaj, kaj, kaj” ekipa je pomahnitala, a gitarist Toni Babarović “Babke” preuzeo je ulogu Nereda koji gostuje na navedenoj opakoj kvartovskoj himni. Tu je postalo jasno da bend u petoj brzini piči dalje, uz nabrijane “Kak si? Pa tak…” na koju su poletjeli K3P baloni, zatim “Jebotext” i “Idu bugari” uz koje su ugostili i još dva dodatna bubnjara, dok su trubači iz benda došli u prvi plan i preuzeli središnji dio stagea.

Mate Parlov“, kao posveta preminuloj boksačkoj legendi, je u prvom dijelu seta bio moment koji je sudeći prema reakcijama najviše raspalio publiku uz dinamičnost video projekcija u pozadini. Nakon nje stigla je na red i vesela ska razvaljotka “Niskarastaman” na kojoj su trubači ponovno došli u prvi plan, dok se potom atmosfera malo umirila uz zamračenje rasvjete na putnoj “Dizeldorf, Frankfurt i Hanover”.

Karizmatični trubač Igor Pavlica, koji je jučer također slavio rođendan, preuzeo je simpatičnu “Šatro”, posveta svim Kristinama, Kristijanima i Kršćanima uslijedila je s “Kristin”, dok je do prave kulminacije večeri došlo za vrijeme “Puta madre“. Na njoj je publika bila najglasnija, a pjesmu su obilježili novi gosti – puhački orkestar 8 problema, odnosno skupina mladih glazbenika iz Međimurja koje smo primjetili i prošloga vikenda na Cvjetnom trgu.

Orkestar je dao dodatno pojačanje i na “3 problema”, nakon koje je krenula “Loš zao” zatim ljubavna “Antonija” i “Snifa san glu” kao još jedni od vrhunaca večeri uz impresivne Vidukine solaže. No bila su tu dakako i dva bisa s kombinacijom nešto manje poznatijih stvari i par dodatnih hitova. Tako su se tu našle i “Mali medo”, “Patlidžan”, “Ni da ni ne”, “Sob” i još jednom “Puta madre” u nešto drugačijoj verziji jer su se sada na stageu pridružili apsolutno svi gosti uključujući Maria Kovača.

Dva i pol sata prepunih žestine riffova, tutnjajućeg basa i izvrsne puhačke sekcije koja je posao odradila prvoklasno, uz izmijenjivanje Tomfe i Demirela na vokalima, koji su profesionalno nadoknađivali poneki pad koncentracije publike na ovom podužem nastupu. I dalje je to bend pun humora, ludosti i energije na pretek.

Bila je ovo i više nego dobra srebrna obljetnica benda koji je odavno nadmašio svoj kultni underground status i izašao iz podzemlja. I dalje su to otkačenjaci koji ne paraju nosom nebo i s kojima ćeš uvijek moći nazdraviti kad ih sretneš na nekoj od svirki.

Kao nastavak, dečki želimo vam sretnih i uspješnih novih 25 godina i još puno osvajanja velikih dvorana!

Ed Sheeran s dva singla predstavio novi album

May 10, 2017

ApoCalypso

May 10, 2017